Јагодина

Updated: Feb 23, 2020


" Ceo svet obidjoh French Box nigde ne nadjoh "

Име :

За 6 векова град је имао три имена: Јагодна, Јагодина и Светозарево. Први писани споменик датира од 15. јула 1399. године. То је разрешница рачуна кнегиње Милице, тада већ монахиње Евгеније, и њених синова Стефана и Вука издата дубровачком трговцу Живулину Станишићу у Јагодној, тј. у Јагодини[2].

Године 1946, Јагодина добија име Светозарево по социјалисти Светозару Марковићу.

Романтичари, маштари, помињу крчмарицу Јагоду, са дворима и ханом на Црвеном брегу изнад гробља, у чијем је подножју расло село, названо по њој Јагодина. Крчмарица Јагода је, казују њени поштоваоци, по сунцу служила госте а под сјајем месеца, са 40 разбојника, нападала и пљачкала богате караване крај Цариградског друма. Трајало би то до у бескрај, да и легенда нема крај, па се вели да је у једној пљачки срела младића, пред чијом је лепотом задрхтала њена разбојничка рука. Изневерени пријатељи су је пустили да га поведе у своје дворе, али јој издају никада нису опростили. Једне ноћи нестао је у пламену Јагодин хан, над чијим се згариштем, у мрклим ноћима, годинама чуло њено језиво кикотање. Старији памте да је крај гробља постојао комад необрађеног земљишта, који се до скоро називао општинска утрина, а некад давно Јагодина ливада.

У време Турака, од сеоцета у подножју Црвеног брега (Руско гробље), израшће њихово насеље, које ће назвати Јагодина паланка, па отуда доцније и име Јагодина.

Легенда по којој су Јагодинци добили надимак ћурани је да је воз ударио ћурку у Јагодини, црева јој испала у Ћуприји, а џигерица у Параћину.


Географски положај

Јагодина се налази на реци Белици у средњем Поморављу, под којим, у ужем смислу, треба подразумевати Параћинско-јагодинску котлину, односно узан равничарски појас са обе стране тока Велике Мораве — од Сталаћке клисуре на југу до Багрданског теснаца на северу, на коме се развијају Параћин, Ћуприја и Јагодина као важнији регионални центри и седишта истоимених општина. Горњевеликоморавска котлина у којој је смештена Јагодина пружа се меридијански између Сталаћке и Багрданске клисуре. Дугачка је 45km, широка око 28km, дубока око 650m а површине је око 600km².

Јагодинско поље је део шире области са честим и снажним трусним ударима те се као део Поморавља, поред Подриња и Врањске котлине, убраја у најугроженије области. Према досадашњим појавама трусни удари стижу у Јагодинско поље из источне и западне зоне које корито Велике Мораве грубо одваја. Судећи по једном од најзначајнијих земљотреса велике јачине 1910. године, епицентаристочне зоне лежи у Ресави.

Побрђе око града чине огранци околних масива као и терасе настале повлачењем Панонског језера, а усечене коритима приточних река. У рељефу овог краја, сем овог дела који би издвојили као средишњи и равничарски у средњем току Велике Мораве и доњих токова њених притока, можемо издвојити још две предеоне целине. То су источни планински предео који припада Карпатско-балканским планинама и западни предео који припада Родопским планинама. Ову целину, западно од Велике Мораве, чине ниске планине Јухор (773m), Црни Врх (707m) и огранци Гледићких планина. Између њих је Левачки басен.

Јагодинска општина простире се на 470 km², обухвата 54 насеља и граничи се са осам општина. Северно се граничи са општином Свилајнац, североисточно општином Деспотовац, северозападно општином Баточина. На истоку и југоистоку граничи се са општинама Параћин и Ћуприја, на западу градском општином Пивара Града Крагујевца југозападно општином Рековац и јужно са општином Варварин Јагодина лежи на 43° 59' северне географске ширине и на 24° 14' источне географске дужине, на просечној надморској висини од 116 m а највиша кота је Ђурђево брдо на 213 m.

Кроз Јагодину пролази електрифицирана железничка пруга дуплог колосека којом се средња Европа повезују са јужном Европом и Азијом, а тик поред ње је међународни ауто-пут Е-75.3 views0 comments

PR Trgovinska radnja  FRENCHBOX Jagodina

Маticni Broj 65342251

PIB 111337262

Кneza Lazara 1 35000 Jagodina

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

©2019 by French box srbija.

parfemi firma od poverenja

SIGURNA KUPOVINA 

U našoj online prodavnici dostupna su plaćanja pouzećem,karticom ili paypal

Plaćanje karticom je potpuno sigurno 

Jeftini parfem za muškarce, žene i decu parfimerija French Box vaši online parfemi Јагодина -Србија

Parfemi online nudi vam jedan od najvećih izbora luksuznih parfema, retki parfemi, ali i jeftinih parfema dostupne na internetu u nasoj online parfimeriji. Najveći brendovi u našoj internet parfumeriji. Nudimo veliki izbor ženskih parfema, muških parfema, Chanel parfemi, Guerlain parfemi, Lancome parfemi, Dior parfemi,Paco Rabanne parfemi,Jean paul Gaultier parfemi Cartier parfemi,Creed parfemi,Montale parfemi,Mancera parfemi,Mauboussin parfemi,Gucci parfemi,... ima za svakoga ponešto. Otkrijte i naš izbor parfemskih kutija koje sadrže toliko ideja za poklon za Božić. Iskoristite svoj internet parfemski nalog kako biste otkrili naš veliki izbor make-up , Cosmod Paris,Kiko Milano,.. tretmana po veoma atraktivnoj ceni.

71427321893