top of page

Eau de parfum ili eau de toilette ?

Updated: Apr 6, 2020

Razlika između eau de parfum i eau de toilette je jedno od najčešćih pitanja o parfemima danas. Jednostavno rečeno, parfum, eau de parfum, eau de toilette i eau de cologne se razlikuju po koncetraciji esencije parfema u sebi, ali ni to nije sve. Ove različite koncetracije ne moraju nužno da znače različite nivoe kvaliteta.

Kao što smo već napomenuli, osnova svakog parfema je „esencija parfema“, ovo je ustvari ono što čini miris parfema. To je kombinacija mirisnih ulja, baza, ekstrakta i sintetičkih mirisa. Sama esencija parfema ne bi bila prijatna zato je potrebno je razblažiti alkoholom ili vodom.


parfimerija online
Eau de toilette ili eau de parfum

Ovi brojevi ukazuju na količinu alkohola i vode korišćene za pravljenje mirisa. Koncetracija esencije parfema ne mora da znači da će parfum više trajati od eau do toilette. Postoji mnogo faktora koji utiču na dugovečnost parfema.Dok nauka podržava ovu teoriju budući da mirisi sa više alkohola i vode traju kraće jer alkohol i voda isparavaju brže, to nije uvek slučaj. Parfum se mora nanositi u manjim količinama, dok se eau de parfum može prskati po celom telu i odeći i zbog toga će imati veći efekat i duže trajati.


Parfum: Parfem koji se mogu videti u prodavnicama nisu čista esencija parfema, već su ti mirisi razblaženi alkoholom ili vodom. Međutim, kategorija „parfum“ u sebi sadrži najveću koncetraciju esencije parfema i zbog toga su izuzetno skupi. Ima tendenciju da bude uljani i obično sadrži 20-30% čiste esencije parfema. Njegova bočica nema sprej, već se na čepu nalazi drška koja je potopljena u parfem i preko te drške se nanosi na kožu.


Eau de parfum: Kod ove kategorije se nalazi manja koncetracija esencije parfema. Koncetracija se kreće između 15-20% esencije parfema i pravi se u bočicama sa sprejom.


Eau de toilette: Kod ove kategorije esencija parfema se još više razblažuje i koncetracija se kreće od 5-15%.


Eau de cologne: Ova kategorija sadrži najmanju koncetraciju esencije parfema, od 2-4%. Naziv je dobila po tome što se za razblaživanje esencije koristila voda iz grada Kelna u Nemačkoj. Eau de cologne u prevodu sa francuskog jezika znači „voda iz Kelna“.


Originalni Parfemi u French Box Srbija posetite nas u Jagodini ili porucite

20 views0 comments