top of page

Kako proveriti originalnost parfema

Updated: Nov 15, 2019

Kako proveriti originalnost parfema I drugih kozmetickih proizvoda mnogi ne razlikuju i nije fer da plate Kopiju umesto originala i pri tom budu prevareni !!! Vas French Box 💋💖1. Proverite pakovanje

Ako je parfem u celofanu, original parfem će se razlikovati od kopije parfema po tome što se originalni parfemi pakuju u prozirne, neizgužvane, kvalitetne celofane, koji stoje čvrsto oko kutije parfema.

Ako parfem nije u celofanu – to još ne mora ništa da znači, jer mnogi prodavci skidaju celofane sa parfema pre prodaje. U tom slučaju proverite da li elementi na kutiji parfema odgovaraju elementima na kutijama ostalih parfema iz iste linije ili, još bolje, pronađite na internetu slike pakovanja konkretnog parfema i uporedite. Ukoliko vidite značajno odstupanje (bilo da na Vašem parfemu ima elemenata kojih nema na slici originalnog parfema, ili ima istih elemenata, ali su loše odštampani, ili postoje razlike u fontu teksta na kutiji...), najverovatnije u rukama držite kopiju parfema.

Kutije originalnih parfema imaju oštre ivice i izrađene su od najkvalitetnijih vrsta kartona. Ukoliko se Vaš parfem nalazi u kutiji lošeg kvaliteta, u kojoj bočica ima puno prostora, verovatno se radi o kopiji parfema. Kod najlošijih kopija parfema se dešavaju i greške u tekstu – bilo gramatičke greške u opisu, sastavu i slično, bilo slovne greške u samom nazivu parfema

2. Pregledajte bočicu u kojoj se nalazi parfem

Bočice originalnih parfema su izrađene od jako kvalitetnog stakla, obično sa puno sitnih detalja koji su jedinstveni za određenog kreatora ili liniju parfema. Ako bočica Vašeg parfema ima vidljive nesavršenosti, skoro je sigurno da se radi o kopiji parfema. Takođe, potražite karakteristične oznake koje na sebi nosi određena linija parfema – ako nedostaju, takođe je u pitanju kopija parfema.

3. Proverite izgled samog parfema, tj. tečnosti u bočici

Kod originalnih parfema, tečnost je kristalno čista. U njoj nema nikakvog trunja ili sedimentnih materija. Ako vidite mutnu tečnost, ili bilo šta u tečnosti, definitivno gledate u kopiju parfema.

Originalni parfemi imaju jako kompleksne, troslojne mirisne note. Većina kopija parfema nema tu kompleksnost u mirisu. Neke kopije mirišu slično kao originali, ali se u mirisu oseća jednostavnost mirisne note. Neke pak mirišu totalno drugačije od originalnog parfema čiju kopiju predstavljaju.

4. Potražite serijski broj parfema

Ova metoda je manje pouzdana od prethodne tri, jer se proizvođači kopija parfema trude da što bolje iskopiraju elemente originalnog parfema, a serijski broj je najlakše iskopirati. Svi originalni parfemi negde na pakovanju nose i serijski broj.

Mesta na kojima se nalaze ti brojevi variraju od proizvođača do proizvođača, ali i sami proizvođači često menjaju mesta serijskih brojeva kao vid borbe protiv kopiranih parfema.

Potražite broj od tri, četiri, pet cifre koji se obično nalazi na dnu bočice parfema, obično utisnut u samu bočicu, odštampan na staklu, ili zalepljen na dno bočice. Kada pronađete ovaj broj, uporedite ga sa brojem odštampanim na pakovanju parfema. Na kutiji parfema se serijski broj obično nalazi pored bar-koda. Serijski broj bočici parfema mora biti isti kao onaj na kutiji. Ako se ovi brojevi ne poklapaju – u pitanju je kopija parfema! Takođe, ako ne uspete da nađete serijski broj na samoj bočici parfema – najverovatnije je reč o kopiji, mada pazite u donošenju ovog zaključka, postoji šansa da se broj nalazi na bočici, ali ga jednostavno ne vidite .
1,437 views0 comments