top of page

Kako se pravilno nanosi parfem ?

Updated: Apr 6, 2020

Koliko puta vam se dogodilo, da miris koji ste naneli, nestane nakon nekoliko sati? Verovatno ga ne nanosite kako treba.


Prema rečima poznatog francuskog parfemdžije, Fransisa Kurkidžijana, postoji nekoliko najčešćih grešaka, koje ljudi prave, kada nanose parfem.


Pravilno nanošenje


Kako ističe Kurkidžijan, čovek koji je za Žan Pola Gotjea napravio parfem Le Male, veoma je važno uzeti u obzir okolnosti u kojima se miris nanosi, kao i mesto gde parfem stoji.


1. greška – trljanje zglobova

Većina ima naviku da nanese parfem na zglob jedne ruke, a zatim da protrlja zglobove jedan o drugi. Na ovaj način, miris se uništava. Razlog je u trenju koje zagreva kožu i proizvodi prirodne enzime koji utiču na miris.

Savet: Parfem naprskajte na zglob samo jednom, a zatim dopustite da se osuši i da ga koža upije.


2. greška – čuvanje parfema u kupatilu

Ukoliko niste znali, parfemi su osetljivi na promene, te na njih utiče promena temperature i vlaga. Proces promene temeprature dovodi do hemijskih reakcija unutar sastojaka parfema i zbog toga miris traje kraće.

Savet: Čuvajte parfem u originalnom pakovanju na sobnoj temperaturi.


3. greška – nanošenje mirisa isključivo na kožu

Miris ne traje dugo na koži jer se znojimo, a prirodna ulja uništavaju mirisnu notu. To se može ublažiti korišćenjem losiona za telo i parfema istog mirisa, ili upotrebom losiona bez mirisa u kombinaciji sa omiljenim parfemom.

Savet: Da bi miris parfema duže trajao, nanesite malo parfema na kosu ili na maramu.

Savet: posle kupanja dok vam koza jos nije suva nanesite parfem sto je koza vlaznija parfem ce duze trajati ako imate suvu kozu namazite obicnu kremu niveu na delove gde prskate parfem


kako se nanosi parfem

44 views0 comments