top of page

Sve o upotrebi i izboru arganovog ulja za kosu

Updated: Apr 6, 2020

Arganovo ulje za kosu  je sve što vam je potrebno da vam kosa bude svilenkasta, meka, sjajna i laka za oblikovanje, a boja postojana. Ovako se koristi.

Poslednjih nekoliko godina arganovo ulje je postalo važan saveznik za lepotu kose. Pozabavimo se ovim proizvodom čije su vrline brojne. U poslednje vreme ste verovatno svi čuli za arganovo ulje za kosu. Da li ste, međutim, znali da je ovaj dar prirode već dugo, dugo tajna lepote Marokanki? Dobija se hladnim ceđenjem plodova argana. Ovo drvo najčešće raste na jugozapadu Maroka.

Drvo argan raste samo u Maroku i pod zaštitom je UNESC-a. Da bi se dobio litar arganovog ulja potrebno je 15 sati rada i velika veština. Ne možete ga kupiti u bilo kojoj radnji u kraju kao neka druga ulja. Smatra se retkim i zato je veoma skupo.

Njegove aktivne materije sprečavaju prevremeno starenje. Naime izuzetno je blagotvorno ne samo za kosu već i za lice i nokte.  Još je poznato da pomaže ako želite da smršate kao i da je blagotvorno za funkcionisanje nervnog sistema.

Osim kose dodaje kvalitet i lepotu koži i noktima.organovo ulje za kosu

Arganovo ulje za kosu može biti skupo i retko, ali blagodeti koje može pružiti našem telu vrede svake pare. Njegovi efekti na zdravlje i lepotu pojedinca su odavno dokazani. Uverite se i sami.

Berberi su arganovo ulje najpre nanosili na lice da bi se zaštitili od oštrog pustinjskog vetra.Takođe su ga i pili kao lek protiv kardiovaskularnih bolesti.

U novije vreme arganovo ulje za kosu je steklo popularnost zahvaljujući studijama koje otkrivaju njegove blagodeti. Ono sadrži vise od 80 % nezasićenih masnih kiselina od kojih je  45 % oleinske kiseline (omega-9), koja je sastavni deo sebuma. Sebum stvara hidrolipidni sloj na koži i kosi obezbeđujući dobru hidrataciju kose i kože glave.


Kako se koristi arganovo ulje za kosu?

Evo nekoliko najboljih načina da upotrebite arganovo ulje u nezi vase kose:


Arganovo ulje sastojak šampona


Često je ključni sastojak šampona upravo arganovo ulje zahvaljujući njegovoj sposobnosti da kosi vrati mekoću, snagu i sjaj.  Ako vam je kosa suva, kruta ili oštećena hemikalijama i farbanjem, gledajte da vaš šampon sadrži arganovo ulje i, nije zgoreg da pomenemo, da ne sadrži sulfate.

Kada imate šampon koji u sebi sadrži arganovo ulje, jednostavno perete kosu kao što ste navikli bez potrebe da svojoj rutini dodajete još jedan korak. Takođe ne treba da brinete da li ste upotrebili pravu količinu. Ovo je idealan način da vam kosa bude jaka i dobro nahranjena spolja. Njen izgled će biti bolji iz dana u dan.


Arganovo ulje u regeneratoru


Arganovo ulje za kosu se pokazalo i kao odličan sastojak regeneratora koji se ne ispiraju. Kosu čini mekom , elegantnom i dodaje joj ekstra sjaj.

Mnogi neispirajući regeneratori su masni i kosa vam posle njihove primene može izgledati grubo i razdvajati se u ružne bičeve. Sa arganovim uljem je upravo suprotno. Ono čini da vam kosa bude lakša za oblikovanje. Ako ovakav regenerator upotrebite pridržavajući se predviđene doze lako će se apsorbovati ne ostavljajući nikakve masne tragove.

Druga opcija je da čisto arganovo ulje upotrebite kao regenerator. Ne treba posebno naglašavati šta vasa kosa dobija potpuno prirodnim regeneratorom bez hemikalija. Sve što vam je potrebno je nekoliko kapi arganovog ulja. Rasporedite ulje po dlanovima a potom nežno prođite prstima kroz kosu kao da se češljate. Ponovite nekoliko puta dok svo ulje ne pređe sa ruku na kosu. Najbolje ga je naneti na vlažnu kosu koja je prethodno odstajala umotana u frotir. Uverite se da ste ga dobro utrljali u vlasište jer će vam ovo obezbediti zdravu kožu glave, pospešiti rast kose.


Upotrebite arganovo ulje za oblikovanje kose


Ako treba na brzinu da oblikujete frizuru, arganovo ulje je neverovatno rešenje. Njime ćete brzo i lako ispraviti i omekšati neposlušnu kosu posebno kada je zamršena.  Mnogi stajleri koji ako se često koriste mogu prouzrokovati trajna oštećenja kose jer u sebi sadrže hemikalije. Nasuprot njima, arganovo ulje hrani kosu i popravlja oštećenja. Ako već morate da upotrebite peglu za ispravljanje kose ovo ulje će je zaštiti od oštećenja prouzrokovanih vrelinom.

Neverovatno je lako za upotrebu. Dakle koristite ga na isti način kao što je opisano u delu o regeneratoru samo što kosa ne mora biti vlažna. Nemojte preterati sa količinom. Upotrebite svega nekoliko kapi. Kosa će ovu količinu ulja apsorbovati i neće izgledati masna. Biće lakša za oblikovanje i prelepo će sijati.


Maska za kosu od arganovog ulja


Noćni tretman je sjajan način da se izvuče maksimum iz ovog ulja. Nanesite malo veću količinu arganovog ulja na kosu u vidu maske koju ćete ostaviti da deluje preko noći. Na ovaj način omogućavamo kosi da apsorbuje sve hranljive sastojke.

1 view0 comments

Recent Posts

See All